En blogg om filosofi,teologi,astronomi,fysik, historia, psykologi, politik, miljö,litteratur,poesi, gastronomi m.m.
Far och äldsta son
Två blickar in i framtiden
fredag 6 augusti 2010
Revolutionsmat
Den franska revolutionen 1789 vände upp och ner på mycket. Men en sak står klar den knäckte inte Frankrikes kokkonst. När den franske kungen Ludvig XVI och hans familj fängslats såg revolutionärerna till att de fick rejäla och goda middagar under hela fångenskapen. Vid en middag serverades 3 soppor, 4 entrérätter, 3 stekar, 4 mellanrätter, 1 fat småkakor, 3 kompotter, 3 fat frukt, 1 flaska champagne, bordeauxvin efter åtgång, madeira och kaffe. Men merparten av fransmännen hade naturligtvis aldrig ätit på det sättet. Det som drev fram revolutionen var årtal av krig, och hungersnöd. Kort innan revolutionen bröt ut var det faktiskt ransonering av livsmedel på grund av matbrist. Den första kokbok som kom ut efter revolutionen i Frankrike handlade därför inte om lyxmat utan enbart om potatis. Boken har författats av den republikanska kokerskan Madame Mérigot 1794 och heter översatt till svenska;" Den republikanska kokerskan som visar enkla sätt att tillaga potatis". Att den kom ut beror nog främst på att det flera år efter revolutionen fortfarande var svår matbrist. Potatisen hade nyligen dykt upp som allmänt livsmedel och blev mångas räddningen. Det finns de som ser franska revolutionen som en resning enbart mot överklassen, vilket den var inledningsvis, men inte senare. Fortsättningen på revolutionen kom i hög grad att rikta sig mot folket. Totalt avrättades ungefär 40 000 personer där 70 % var bönder och arbetare. Så som vanligt när det gäller revolutioner med vänsterförtecken så mördades många oskyldiga människor. Man brukar säga " att revolutionen äter sina barn " vilket verkligen stämmer.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar