En blogg om filosofi,teologi,astronomi,fysik, historia, psykologi, politik, miljö,litteratur,poesi, gastronomi m.m.
Far och äldsta son
Två blickar in i framtiden
lördag 20 mars 2010
Romersk matlagning, garum, asiatisk fisksås m.m.
Det finns vissa ingredienser som gör mat verkligen god, smaksättare som präglar maten på ett mycket speciellt sätt. Några exempel på detta är, vitlök, tryffel, asiatisk, fisksås m.m. Under romerska kejsartiden åt man mycket god mat, om än lite annorlunda än i våra dagar. Jag kan inte finna att man äter "Papegoja med purjolök", någonstans i världen i dag. En annan populär rätt på romartiden var " Salt fisk utan fisk", låter underligt men förklaringen kommer straxt. Man kokar lever från get, hare eller kyckling som mosas varefter man tillsätter peppar, liquamen ( Garum ), och formar levermassan till en fisk och stänker på ytterligare liquamen och olja. Det är klart att det smakade fisk om denna rätt. Liquamen eller garum användes mycket i det romesrka köket. Garum är en mycket speciell sås som man kanske inte tror är så smakfull. Den framställdes nämligen genom att man tog en hel fisk, med inälvorna i, och lade den i saltlake som ställdes i solen för att torka. Saltet gjorde att fisken löses upp utan att ruttna. Återstod en vätska som kallades för garum. Denna vätska/sås användes på de flesta rätter i romariket. Såsen blir mycket lik den Asiatiska fisksås vi ofta använder i Thailändska rätter. Där använder man vätska från jäst salt fisk som filtreras så att en brun sås erhålles. Såsen är mycket rik på B-vitamin och protein. I Sverige använder vi ofta ansjovis i matlagningen. Smält ansjovis ger en smak som jag tror påminner mycket om garum. För visst är väl även vi svenskar förtjusta i salta saker, särskilt fisk. Det finns väl inget godare än stekt salt sill med grädde och lök.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar